کنتاکتور

کنتاکتور

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتورها دستگاهی میباشند که در مدار­هایی با جریان الکتریکی بالا، برای کنترل کردن جریان، تغییر مسیر جریان و قطع یا وصل کردن یک جریان الکتریکی استفاده می­شوند. معمولا از کنتاکتور­ برای قدرت یا کنترل یک جریان الکتریکی که از بار­های مخالف ساخته شده است، استفاده می­شود. تجهیزاتی مانند بانک­ های خازنی،مدار­هایی که باعث روشنایی می­شوند و گرم­کن­ های الکتریکی، به دلیل داشتن بار­های ناهماهنگ یا مخالف از آن برای قطع و وصل کردن جریان الکتریکی استفاده می­کنند.

نکته قابل توجه در ساختار کنتاکتور­ها این است که اگرچه کنتاکتور­ها یک نوع کلید هستند و برای تغییر مسیر یا قطع و وصل کردن از آن­ها استفاده می­شود اما آن­ها بر خلاف کلید­های دیگر با دست قابل کنترل نیستند و تنها با جریان برقی که از آن عبور می­کند، کنترل می­شوند. در این مقاله به بررسی اجزای تشکیل دهنده، روش نصب و قیمت کنتاکتورها می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

پادکست کنتاکتور

کنتاکتور

اجزای تشکیل­ دهنده

به طور کلی کنتاکتور­ها دستگاهی هستند که در اثر اتصال چند قطعه اصلی و فرعی به هم ساخته می­شوند. ساختار آنها به گونه ای است که به راحتی به هم متصل می­شوند یا از هم جدا می­شوند. کنتاکتور­ها از چندین اجزای اصلی و فرعی ساخته می­شوند که هرکدام وطیفه خاصی را بر عهده دارند. اجزای اصلی تشکیل­ دهنده آنها عبارتند از:

  • بوبین

بوبین یا سیم­پیچ یکی از اجزای اصلی کنتاکتور­ها هستند که از آن­ها برای ایجاد یک میدان مغناطیسی قوی در اطراف سیم حامل جریان استفاده می­کنند. معمولا از بوبین برای سیم­ هایی که دارای بار­ها مخالف هستند و جهت جریان مخالفی دارند برای یکسان کردن مسیر جریان الکتریکی در مدار استفاده می­کنند.

بوبین­ ها در انواع مختلف ac و dc تولید می­شوند و در ساختار آن­ها می­توان از ولتاژهای بین ۲۴ تا ۶۰۰ ولت نیز استفاده کرد. سیم­پیچ یا بوبین­ هایی که در یک کنتاکتور استفاده می­شوند قابلیت تعویض دارند و در صورت خرابی تعمیر یا جایگذاری می­شوند.

  • هسته کنتاکتور

هسته یکی از اجزای مهم کنتاکتور است که از جنس آهن است و برای جابه جایی مکانیکی میدان مغناطیسی که توسط بوبین ایجاد می­شود، استفاده    می­شود. هسته­ ها در دو نوع ثابت و متحرک در کنتاکتور استفاده می­شوند که هسته ثابت در بوبین برای متمرکز کردن میدان مغناطیسی و هسته متحرک برای انتقال میدان مغناطیسی استفاده می­شود. عاملی که باعث انتقال یا حرکت میدان مغناطیسی می­شود، ولتاژ است که به بوبین اعمال می­شود.

  • کنتاکت یا پلاتین کنتاکتور

کنتاکت­ ها یا پلاتین یکی از اجزای اصلی کنتاکتورها هستند که باعث قطع یا وصل شدن جریان الکتریکی می­شوند و در دو نوع ثابت و متحرک استفاده می­شود. کنتاکتور­ها در انواع مختلف قدرتی، فرمانی و لحظه­ ای وجود دارند که با توجه به مدل کنتاکتور از انواع مختلف آن استفاده می­شود.

کنتاکتور

 

بیشتر بخوانیم : فیوز مینیاتوری

کنتاکتور تک فاز

کنتاکتور یک وسیله سوئیچینگ الکتریکی است که برای خاموش و روشن کردن مدار الکتریکی از آن استفاده می‌شود. کنتاکتور یک نوع خاص از رله محسوب می‌شود، اما یک تفاوت اساسی بین کنتاکتور و رله وجود دارد. کنتاکتور بیشتر در کاربردهایی که ظرفیت حمل جریان بالاتری استفاده می‌شود در حالی که رله‌ها برای کاربردهای جریان پایین استفاده می‌شوند. کنتاکتورها عموماً باز هستند و هر زمان که سیم پیچ کنتاکتور کار می‌کند، قدرت عملیاتی را برای بار فراهم می‌کنند.

کُنتاکتورها در موتورهای الکتریکی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع مختلفی از کُنتاکتورها به لحاظ ویژگی‌ها، برنامه‌ها و قابلیت‌های خاص وجود دارد. کُنتاکتورها می‌توانند طیف وسیعی از جریان‌ها را در بر بگیرند، از چند تا هزار آمپر و ولتاژ از ۲۵ولت دی سی تا هزار ولت. علاوه بر این، این دستگاه‌ها در اندازه‎های مختلف، از ابعاد کوچک دستی گرفته تا اندازه‌های بزرگ تا یک متر ارائه می‌شوند.

پروژکتور ال ای دی - چراغ قوه

بیشترین سوالات سرچ شده در گوگل

  • تفاوت بین رله و کنتاکتور چیست؟

رله ها برای کنترل مخاطبین یک مدار الکتریکی به دلیل تغییر پارامترها یا شرایط در همان مدار یا هر مدار مرتبط دیگر استفاده می شوند. از طرف دیگر ، کنتاکتورها برای قطع یا ایجاد اتصالات در یک مدار الکتریکی مکرر در شرایط مختلف استفاده می شوند.

  • کنتاکتور در ساختمان چیست؟

کنتاکتور یک سوئیچ کنترل الکتریکی است که برای تعویض یک مدار تغذیه استفاده می شود ، شبیه به یک رله به جز در شرایط جریان بالاتر. یک کنتاکتور توسط یک مدار کنترل می شود که سطح توان آن بسیار کمتر از مدار روشن است. کنتاکتورها دارای اشکال مختلف با ظرفیت ها و ویژگی های متفاوت هستند.

  • انواع کنتاکتور چیست؟

انواع مختلفی از مخاطبین در یک کنتاکتور وجود دارد ، و آنها عبارتند از ؛ تماس کمکی ، برق تماس ، و فنر تماس. تماس برق دو نوع دارد که عبارتند از: تماس ثابت و متحرک

کنتاکتور سه فاز

کنتاکتور نوعی کلید الکترومغناطیسی است که برای قطع و وصل مدار توسط آن از یک سیم پیچ مغناطیسی استفاده می‌شود. با تحریک و وصل شدن این سیم پیچ بوبین کنتاکتور وصل می‌شود و در صورت قطع جریان بوبین کنتاکتور نیز قطع می‌گردد. کنتاکتور عملکردی شبیه به رله در آمپراژ بالا دارد. یکی از انواع کنتاکتورها، کنتاکتور سه فاز است. این نوع کنتاکتور ها نه تنها در برق صنعتی بلکه در مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نصب کنتاکتورِ سه فاز مانند کنتاکتورهای تک فاز است با این تفاوت که در این نوع کنتاکتور، سه فاز ورودی به ترتیب به سه ورودی کنتاکتور یعنی L1، L2، L3 یا R، S و Tوصل شده و خروجی های کنتاکتور یعنی T1، T2 و T3یا U، V، W به ورودی مصرف کننده سه فازی که قرار است تغذیه شود متصل می‌شود. در هر کنتاکتور جریان های نامی مختلفی از جمله جریان دائمی، جریان هفتگی، جریان شیفتی یا هشت ساعتی و ولتاژ های نامی مانند ولتاژ کار نامی، ولتاژ علیقی نامی، ولتاژ نامی تغذیه بوبین وجود دارد.

روش نصب کنتاکتور

برای نصب ابتدا کنتاکتور مورد نظر را با توجه به پارامتر­هایی مانند ولتاژ برای تحریک بوبین، جریان برای خروجی کنتاکتور، ولتاژ برای اتصال کنتاکتور خریداری کنید. در ادامه برای نصب دقیق کنتاکتور، ابتدا دفترچه راهنمای نصب کنتاکتور را بررسی کنید و مطابق با اطلاعاتی که در راهنما گفته شده است، ورودی ها را برای سیم کشی ولتاژ پیدا کنید. کنتاکتور خریداری شده را روی یک ریل نصب کنید و سیم­ هایی که باعث انتقال قدرت و تحریک پذیری می­شوند را به کنتاکتور متصل کنید.

با استفاده از سیم­ لخت کن به اندازه ۲ سانتی­متر از روکش سیم­ ها را برای اتصال به کنتاکتور بردارید. در ادامه با استفاده از پیچ گوشتی یا چهار سو، ورودی ­ها را باز کرده و سرسیم های بدون روکش را درون ترمینال قرار دهید و دوباره پیچ­ ها محکم کنید. بعد از انتخاب ورودی­ ها و خروجی­ ها برای اتصال بوبین و ایجاد میدان مغناطیسی، کنتاکتور را به برق متصل کنید. در پایان سیم ­کشی های خروجی را مانند سیم ­کشی های ورودی بعد از لخت کردن سیم به ترمینال متصل کنید.

کنتاکتور
کنتاکتور

طول عمر کنتاکتورها

کنتاکتورها با توجه به کیفیت و نوع برندی که دارند از طول عمر متفاوتی برخوردار هستند. به طور کلی مهم­ترین عامل تعیین طول عمر، تعداد دفعاتی است که قطع یا وصل می­شوند.  هر چه تعداد دفعات اتصال یا قعطی کنتاکتور بیشتر باشد، طول عمر آن کوتاه­تر می­شود. بسیاری از کنتاکتورها به دلیل اتصال و قعطی زیاد دچار فرسودگی و ساییدگی می­شوند و دیگر نمی ­توان از آن­ها استفاده کرد.

مزایای استفاده از آنها

  • در کنتاکتور­ها بر خلاف کلید­های دستی صنعتی، سرعت قطع یا اتصال جریان الکتریکی بسیار بالا است و با استهلاک کمی انجام   می­شود.
  • در ساختار آنها از متریالی برای عایق استفاده شده است که از حفاظ و امنیت بالایی برخوردار هستند.
  • ساختار آنها به شکلی است که در صورت قطع جریان برق، کُنتاکتور باعث قطع دستگاه می­شود اما نمی توانند مجددا باعث روشن شدن یا وصل شدن جریان الکتریکی در دستگاه شوند. این ویژگی از خطرات ناگهانی جلوگیری می­کند.
  • برخلاف کلید­های دستی صنعتی، کُنتاکتور­ها قابلیت کنترل از راه دور دارند و مصرف کننده می­تواند از چند محل کنترل آن را انجام دهد.

بیشتر بخوانیم : داکت برقی

قیمت کنتاکتورها

کنتاکتور­ها مانند دستگاه­­ های دیگر از اجزای تشکیل ­دهنده متفاوتی ساخته می­شوند که در قیمت و کارکرد آنها بسیار موثر است. آن­ها قیمت مشخصی ندارند و عواملی مانند میزان بار مغناطیسی، ظرفیت جریان الکتریکی، رنج توان، نوع هسته، مدل پلاتین و قابلیت­ های یک کنتاکتور در قیمت نهایی آن تاثیر گذار می­گذارد.

سایت چراغ قوه بهترین گزینه برای خرید انواع مختلفی از کنتاکتور میباشد چرا که شما میتوانید با مراجعه به سایت در قسمت محصولات در صفحه اصلی و انتخاب گزینه “کلید و پریز و تجهیزات جانبی” وسپس انتخاب محصول پروژکتور از محصولات مختلف که توسط فروشندگان مختلف در سایت بارگزاری شده اطلاعات کسب نمایید.

این مزیت علاوه بر اینکه به مشتریان کمک میکند امکان دسترسی آسان و سریع به فروشگاه های مورد نیاز خود را داشته باشند نیزاین امکان را فراهم می آورد تا با بررسی اجناس ارائه شده و مقایسه آنها بهترین انتخاب را صورت دهد. همچنین میتوانید برای دسترسی سریعتر به قیمت پروژکتور مورد نظر خود، ازقسمت جستجوی محصولات در صفحه اصلی نیز اقدام فرمایید. توصیه میشود که در صورت داشتن هر سوالی با همکاران ما در تماس باشید و راهنمایی های مورد نظر خود را به دست آورید.

سوالات متداول

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور­ها دستگاهی میباشند که در مدار­هایی با جریان الکتریکی بالا، برای کنترل کردن جریان، تغییر مسیر جریان و قطع یا وصل کردن یک جریان الکتریکی استفاده می­شوند.

اجزای تشکیل­ دهنده کنتاکتور کدام است؟

بوبین
هسته کنتاکتور
کنتاکت یا پلاتین کنتاکتور

طول عمر کنتاکتور به چه عواملی بستگی دارد؟

کنتاکتورها با توجه به کیفیت و نوع برندی که دارند از طول عمر متفاوتی برخوردار هستند. به طور کلی مهم­ترین عامل تعیین طول عمر کنتاکتور، تعداد دفعاتی است که قطع یا وصل می­شوند.

محصولات مرتبط

موقعیت ما


نظرات کاربران

11 + یک =

  • محمدزاده
    24/07/1400
    • Avatar photo
      چراغ قوه
      29/08/1400
  • مهران
    22/08/1400
    • Avatar photo
      چراغ قوه
      29/08/1400
  • طاهری
    20/09/1400
    • Avatar photo
      چراغ قوه
      23/09/1400
  • صالحی
    20/09/1400
    • Avatar photo
      چراغ قوه
      23/09/1400